Köpa valp

Kontakta gärna Kopovklubbens avelsråd innan du bestämmer dig för en valp. Du får då veta om parningen/kullen är rekommenderad, får information om föräldradjuren samt råd och tips på vägen om så önskas. Var aldrig rädd att fråga eller att ställa rimliga krav på uppfödaren. Om problem uppstår kan man alltid kontakta Kopovklubben eller SKK.

Längst ned på den här sidan annonserar vi ut parningar och valpkullar som uppfyller SKK:s, SSKK:s  samt SSDV:s krav för avel. 

Frågor att ställa till uppfödare

Fråga uppfödaren om föräldradjuren uppfyller kraven i Svenska Slovenský Kopovklubbens avelsprogram. Det är också viktigt att fråga om föräldradjurens syskon samt far- och morföräldrar är friska från sjukdomar, tex höftledsdysplasi och hjärtsjukdomar. Man bör inte köpa en valp med högre inavelsgrad än 6,25% vilket motsvarar en kusinparning. Kom ihåg att uppfödaren har stort informationsansvar angående alla hälso- och ärftlighetsfrågor.
Det är viktigt att föräldradjuren har visat god social kontaktförmåga, är hanterbara, skottfasta samt att de har lätt för att avreagera sig efter upplevd obehaglighet. Man bör fråga om föräldrarna och/eller andra besläktade hundar har provats på jaktprov, mentaltest och utställning. Givetvis är det viktigt att höra sig för hur föräldradjuren fungerar under jakt och ta gärna kontakt med ägare till kullsyskonens ägare till föräldradjuren.
Det är alltid en god ide att besöka uppfödaren vid flera tillfällen för att se hur tiken fostrar valparna och se hur valparna utvecklas fram till leverans. Under alla omständigheter ska man få en chans att träffa tiken. Har du möjlighet är det också bra om du får tillfälle att träffa valparnas far. Det kanske till och med kan vara möjligt att se något av föräldradjuren under jakt om man är ute i god tid.

Leverans

När det blir dags att hämta valpen skall den vara veterinärbesiktigad tidigast en vecka före leveransen, vaccinerad mot parvovirus och id-märkt. Med valpen skall också en hel del handlingar följa: registreringsbevis från SKK (stamtavla), veterinärintyg, köpeavtal och instruktioner om valpens skötsel och foder.

Köpa hund utomlands

Klubben har kontakt med avelsråden i de länder som har klubbverksamhet för Slovensky Kopov. Funderar ni på att köpa en kopov utomlands som valp eller unghund så ta gärna kontakt med oss så kan vi höra oss för med klubbarna i respektive land och fråga om linjer och jaktliga meriter hos dom så är det mindre risk att ni köper “hunden i säcken”. Att tänka på när ni köper hund utomlands är att ni köper hunden direkt av uppfödaren, vilket är ett krav enligt lagar och regler, och inte genom en mellanhand. Följande länder har klubb för Slovensky kopov:

  • Slovakien
  • Tyskland
  • Tjeckien

Kolla gärna på Jordbruksverkets hemsida https://jordbruksverket.se/djur/hundar-katter-och-smadjur/hundar/resor-och-handel-med-hundar-mellan-lander/ta-in-hundar-till-sverige/ta-in-hundar-fran-eu-lander-och-fran-andorra-gibraltar-island-liechtenstein-monaco-nordirland-norge-san-marino-schweiz-och-vatikanstaten och på Svenska kennelklubbens hemsidahttps://www.skk.se/sv/uppfodning/avel-och-uppfodning/importera-hund/ , där du kan läsa om hur du gör vid import av hund och lite mera information om vad du skall tänka på när du importerar en hund till Sverige.